سهراب خوش طینت

وبلاگ تخصصی گردشگری
آخرین نظرات
پیوندها

مصر کشوری سراسر تاریخ.. دنیایی جاودانگی.. سرزمین فراعنه.. کهن خاکی هم عصر تاریخ تمدن بشریت (قسمت اول) ۱۲ آذر ۹۱

روز اول
۲ دسامبر ۲۰۱۲
رسیدن به قاهره

مصر کشوریست که میراث باستانیش را بخوبی حفظ کرده …رود زندگی‌ بخش نیل …الفبای آبادانی این کهن دیار همچنان با ابهت تمام در این سرزمین جاریست …نیل مولود یکی‌ از قدیمی‌‌ترین تمدنهای جهان رودی که در کنار ساحل زیبایش اغلب خطه باریک سبزیست و بعد از آن تا چشم کار می‌کند کویر این پاک ترین خاک …

تلاقی‌ چنین عناصری : آب  خاک  باد و خورشید براستی قلب هر بیننده ای را برای همیشه غرق در جاذبه خود میکند

(اهرام در نزدیکی شهرقاهره)

قسمت شد تا اخیرا راهی‌ کشور سراسر تاریخی مصر شویم جای همهٔ شما سرورانم براستی خالی‌ ( اگه تور مصر قسمت شما عزیزانم بشه باور دارم خاطراتی بی نظیر خواهید داشت) ۱۰ شب را در این سرزمین سپری کردیم کوتاه اما تجربه ا‌ی برای همهٔ عمر ! سعی‌ خواهم داشت تا مطالب این سفر را در چند قسمت تقدیم حضورتان کنم امیدوارم از خواندن این اندک مطالب لذت ببرید

سفرنامه مصر که قبلا به قلم توانمند ناصر دستیاری عزیز نوشته شده بسیار شیرین و دلنشین است ( همانند دیگر نوشته های پر طراوت ایشان) در اینجا با اجازه از این بزرگوار این سفر نامه را هم در لینک پایین تقدیم حضورتان می‌کنم تا با دیدگاه‌های بهتر و ملموس تر راجع به این جاودانه سرزمین آشنا شوید

( قاهره)

ارزانترین  پرواز از استانبول تا قاهره همون  پرواز مصری بود که حدود ۲ ساعت طول میکشید ،پرواز مصری حسی تقریبا آشنا داشت! یعنی‌ وقتی‌ که هواپیما تو چاله های هوایی می‌افتاد ، مهماندار‌ها همچنان مشغول سرو کردن بودند و مثل دیگر پرواز‌ها کارشون رو متوقف نمی‌کردند تا اعلام دوباره از طرف کاپیتان برای امن بودن کار! بر عکس پرواز‌های از استانبول به اروپا که معمولا چند ایرانی‌ رو در هواپیما پیدا می‌کنید در این پرواز دریغ از یک هموطن ! پرواز مصری در جدید‌ترین فرودگاه قاهره ترمینال ۳ به زمین نشست ( ‌ این فرودگاه دارای ۳ ترمینال است که به نظر می‌رسد در حال حاضر فاصله بین فرودگاه‌ها را بایستی تنها بوسیله اتوبوس طی کرد! )
فاصله فرودگاه تا هتل ما در منطقه ای نسبتا نزدیک به اهرام در شهر که با ترافیک بسیار سنگین طی میشد همراه بود با هوای فوق العاده آلوده که کاملا توی ذوق هر تازه وارد میزد! در راه از مسیری که از یکی‌ از طولانی ترین پلهایی که دو سمت رود نیل رو به هم وصل میکرد رد شدیم فرصت مختصری داشتیم تا نگاهی‌  به رود نیل بندازیم اون ‌جور زندگی‌ شبانه که میشد انتظارش رو داشت در اطراف نیل به چشم نمیومد!
در کل اولین برخورد و حس اولیه‌ نسبت به این شهر جالب نبود ! این من رو به یاد سفرنامه ناصر دستیاری مینداخت که گفته بود : (من نمیدونم شهر با این همه ساختمان‌های قدیمی و خراب چه احتیاجی به تاکسی‌های فیات قدیمی مشکی‌ رنگ داره!)
در روز بعد شهر قاهره را شهری بسیار آلوده و پایین تر از حد انتظار یافتم ! شهرسازی بسیار ضعیف خیابانها اسف انگیز ! ترافیک کشنده!  جوری که در پایان سفر به این نتیجه رسیدم که برای بازدید از اهرام  موزه و…تمام دیدنی ها در قاهره تنها یک روز برای سیاحت این شهر کافی است!

(آسمان خراش ها در شهر قاهره)

در ادامه مطالب مختصری راجع به این کهن سرزمین تقدیم حضورتان میکنم

مِصر کشوری در شمال خاوری قاره آفریقا است و شبه جزیره سینا هم که در قاره آسیا قرار گرفته بخشی از قلمرو این کشور است. مصر در جنوب دریای مدیترانه و غرب دریای سرخ قرار داشته و از غرب با لیبی، از جنوب با سودان و از سوی شبه جزیره سینا با اسرائیل و نوار غزه در فلسطین مرز زمینی دارد. مصر یکی از پرجمعیت‌ترین کشورهای آفریقایی و خاورمیانه است و اکثر جمعیت بیش از ۸۰ میلیون نفری آن در کنار رود نیل زندگی می‌کنند. کرانه‌های رود نیل منطقه‌ای است که ۴۰ هزار کیلومتر مربع یعنی حدود یک بیست و پنجم این کشور و تنها زمین‌های بارور آن را تشکیل می‌دهد. بخش عمدهٔ این کشور که در مجموع ۱ میلیون کیلومتر مربع وسعت دارد، از بیابان تشکیل شده و جمعیت پراکنده‌ای را در خود جای داده‌است. حدود نیمی از جمعیت مصر شهرنشین هستند که بیشتر آنان در دو شهر بزرگ قاهره و اسکندریه، دیگر شهرهای دلتای رود نیل و حومه آنها زندگی می‌کنند.


(قاهره)

مصر یکی از قدیمی‌ترین تمدن‌های بشری بوده و آثار باستانی متعدد موجود در این کشور که مهمترین آن‌ها اهرام سه‌گانه است گردشگران زیادی را جذب این کشور می‌کند. حدود ۱۲ درصد نیروی کار مصر در بخش گردشگری و شهرهای تفریحی ساحل دریای سرخ فعالیت دارند. اقتصاد مصر یکی از متنوع‌ترین‌ترین منابع درآمدی را در کشورهای خاورمیانه داراست و بخش‌های گردشگری، کشاورزی، صنعت و خدمات هر یک به نسبتی تقریباً مساوی در تولید داخلی این کشور سهم دارند. مصر در سال ۱۹۵۲ با کودتای بدون خونریزی افسران جوان ارتش علیه ملک فاروق پادشاه کشور صاحب حکومت جمهوری شد. انقلاب سال ۲۰۱۱ مصر به حکومت سی ساله حسنی مبارک در این کشور پایان داد و قانون اساسی جدیدی در این کشور تدوین شد.
تمدن در منطقه کنونی مصر که در کناره رود نیل شکل گرفته در زمره کهن‌ترین تمدن‌ها به شمار می‌آید که از حدود ۴ هزار سال پیش از میلاد موجود است. مصر باستان سرزمین فراعنه بود و آثار تاریخی برجسته‌ای چون اهرام سه‌گانه و نیایشگاه بزرگ را از آن دوران به یادگار دارد. در اسطوره‌های سامی محل برآمدن پیامبرانی مانند یوسف و موسی را در همان دوران و در سرزمین مصر آورده‌اند.
دولت قدیم مصر در سال ۵۲۴ ق. م به دست ایرانیان سقوط کرد. این کشور در روزگار هخامنشی و همچنین در دوران ساسانی (در عهد خسرو پرویز و به مدت ده سال) بخشی از شاهنشاهی ایران بود. حضور هخامنشیان در مصر به دوران کمبوجیه پسر کوروش باز می‌گردد. او درسال ۵۲۵ پیش از میلاد، در لشکرکشی به مصر توانست مقابل فرعون پسامتیخ سوم از دودمان بیست و ششم فراعنه مصر پیروز شود و آن کشور را به یکی از ساتراپی‌های هخامنشی تبدیل کند.
در سال ۳۳۲ ق.م اسکندر این سرزمین را تصرف نمود و تا سال بعد دودمان بطلمیوسیان که از جانشینان اسکندر بودند، بر آن حکمفرما بودند.در سال ۳۰ پیش از میلاد رومیان با غلبه بر کلئوپاترا آخرین ملکه بطلمیوسی مصر را ضمیمه قلمرو روم نمودند. در سال ۶۴۱ میلادی (۱۹ هجری قمری) در زمان خلیفه دوم، عمر، عرب‌های مسلمان این کشور را فتح کردند. مصر همواره از سرزمین‌های مهم برای حکومت اسلامی بوده و تا سال ۱۵۱۷ میلادی که دولت عثمانی بر مصر تسلط یافت در دست خلفای اموی و عباسی و فاطمی بود. در سال ۱۷۹۸ ناپلئون به مصر لشکر کشید و در سال ۱۸۰۵ میلادی محمدعلی پاشا از طرف دولت عثمانی حاکم آنجا شده و دودمان جدید مصر را تشکیل داد. برای مدت‌ها مصر تحت‌الحمایه بریتانیای کبیر بود ولی پس از جنگ جهانی اول بر اثر فشار مردم، استقلال مصر را اعلام کرد

روند عربی‌شدن زبان مصریان چندی به طول انجامید و کاربرد زبان عربی در این منطقه از سده نهم میلادی به این‌سو شدت گرفت. سیاست فرمانروایان عرب حاکم بر مصر این بود که با وجود ناآشنا بودن مردم مصر با زبان عربی این فرمانروایان از همان آغاز تمامی نوشته‌های رسمی را به عربی صادر کردند. این حاکمان ولی، علاقه زیادی به مسلمان کردن مردم مصر نشان نمی‌دادند. با این حال، مسلمان شدن مردم مصر با عرب‌زبان شدن آن‌ها همراه نبود و اسلامی‌سازی مصر سده‌ها پس از عرب‌زبان‌شدن آن‌ها به انجام رسید. با این‌که زبان عربی از سده نهم میلادی در مصر گسترش یافت دین اسلام تنها در سده چهاردهم تبدیل به دین اکثریت مصریان شد.
نام مصر از ریشهٔ سامی است و با نام‌های دیگر زبان‌های سامی برای مصر از جمله (میتزراییم) عبری هم‌ریشه است. نام مصر به معنی «دو تنگه» است و به جدایی میان دو دودمان بخش‌های شمالی و جنوبی مصر اشاره دارد. واژهٔ مصر در اصل خود معانی شهر، تمدن، کلان‌شهر،می‌نامیده‌اند
مصر، سرزمین و کشوری است در شمال و شمال شرقی قاره آفریقا که مساحت آن ۱٬۰۰۱٬۴۴۹ کیلومتر مربع بوده و از دیدگاه وسعت بیست و هشتمین کشور جهان محسوب می‌گردد.
در شمال مصر دریای مدیترانه و در شرق آن دریای سرخ قرار دارد. از سمت جنوب با سودان و از سوی غرب با کشور لیبی همسایه‌است. البته از ناحیه صحرای سینا به فلسطین نیز مرتبط می‌باشد. پایتخت مصر شهر قاهره است و از دیگر شهرهای مهم آن می‌توان به اسکندریه، اسوان، جیزه، فیوم و پورت سعید اشاره کرد. شهرهایی مانند سلوم، بردیا، سیدی برانی، مطروح و العلمین نیز به سبب وقایعی که طی جنگ جهانی دوم در آنها به وقوع پیوست مشهور گشته‌اند. در شرق و شمال شرقی این کشور شبه جزیره‌ای است که شبه جزیره سینا خوانده می‌شود و تا پیش از سده نوزدهم در قسمتی به خاک مصر پیوسته بود. اما در سده بیستم کانالی حفر کردند که آن را از خاک مصر جدا کرد و دریای سرخ را به دریای مدیترانه پیوند داد. نام آن، کانال سوئز است که ۱۶۸ کیلومتر طول دارد و چون مسیر ارتباطی میان سه قاره اروپا، آسیا و آفریقا می‌باشد، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
سرزمین مصر به سه قسمت تقسیم می‌شود:
۱. صحرای شرقی یا عربی.
۲. شبه جزیره سینا و زمینهای نیل.
۳. صحرای غربی.
مصر آخرین کشوری است که رود نیل از آن می‌گذرد و سپس به دریای مدیترانه می‌ریزد. به این خاطر در محل پیوستن آن به دریا، دلتای نیل بوجود آمده که سرزمین اصلی کشاورزی این کشور است. در اطراف این رود نیز کشاورزی رونق بسیار دارد به طوری که تنها نقاط آباد مصر سواحل نیل می‌باشد

(بعد از فتح قاهره)

۵ نظر در “مصر کشوری سراسر تاریخ.. دنیایی جاودانگی.. سرزمین فراعنه.. کهن خاکی هم عصر تاریخ تمدن بشریت (قسمت اول) ۱۲ آذر ۹۱”

  1. D.NB نوشته است: 

    به به ……..بالاخره این غیبت کبری پایان پذیرفت….وبطور رسمی نزول اجلال فرمودی….بابا دستخوش حالا بچه محلها هیچی ..کلی وقت ده نفره گل کوچیک بازی کردیم و دندون رو این جیگر ..گذاشتیم ..صدامونم در نیومد که هیچ ..کلی همه رو دلداری دادیم و آروم کردیم که واسه گل کوچیک کس دیگه ای رو تو تیم نیارن …ولی برادر . . اصن فک نکردی آروم کردن سهامداران سایت به این راحتیها نیست..دیگه ترفندی نبوده که نزنیم …از گفتن محاسن رنگارنگ قصه گو و قلم دلنشینش گرفته ..تا قول یک شام مفصل به مناسبت بازگشت دوباره ات البته از طرف خودت..!..اگرنه براحتی آقا قصد تعویض داشتن و دنبال جانشین و اینا …خلاصه خیلی به خیر گذشت….ولی آقا ایول ..عجب دل و جراتی تو این بحران قاهره و آشوب داِئمی میدان تحریر..چطور هوس مصر به سرتون زد….و..متن زیبا ..و زیباترین عکس بعد از فتح قاهره……….(یاد فیلم تروی افتادیم البته جای نیزه و سپر خالیست.)..و با شعار همیشگیه برو بچه های محل وقتی یه پاس با حال میدادی…..شیییییییییره سهراب…وهمگی منتظره ضیافت بازگشت.همیشه سلامت باشی.

    درود

    خوش حالم شما عزیزانم چنین به سایت خودتون علاقه نشون میدید و بود و نبود این حقیر براتون مهمه ! این رو بهش میگن یه خانواده واقعی….ممنون از لطفتون واقعاً

    در مورد سفر و ریسک رفتن به مصر و میدان تحریر ، حقیقتش فرصت سفر مصر کم یا اصلا پیش نمیاد !این بود که اگه شرایط از این هم بدتر بود باز میرفتم ، کشور بسیار پر خاطره ایست جای همه‌تان را خالی‌ کردم و آرزوی چنین سفرهایی برای شما عزیزانم در آینده را دارم

    امیدوارم در آینده نزدیک مطالب و عکس‌های بهتری را تقدیم این کلبه و ساکنینش کنم

    شاد و برقرار باشید

    سهراب

  2. Abdollahi نوشته است: 

    سلام دوستای خوبم!

    سلام سهراب جون، تو که دیگه روی مارکوپولو رو کم کردی به خدا!
    ولی واقعاً خیلی دمت گرم. اصلاً فکرش را هم نمی کردم که به مصر بری! من که برای بندگان خدا (مصری ها) خیلی نگرانم. وضع سیاسی شون شده ۳۵ سال پیش ما! خدا به دادشون برسه!

    بگذریم. خیلی باحال بود، هم نوشته ها و هم عکس ها! عکس آخری که دیگه نگو! اینها رو می گذاری که دل ما رو ببری! ما هم که فرصت سفر نداریم و ….! ای بابا، عوضش دلمون خوشه که شما می ری و برامون مطلب و عکس می یاری. خدا رو شکر باز ما شما رو داریم. مگه نه؟

    الهی که همیشه شاد، پیروز و تندرست باشی!
    همه اهالی کلبه هم همینطور! D:

    درود

    ممنون از تو مریم جان

    به قول ناصر دستیاری خدا پدر ناصر خسرو رو بیامرزه که تو اون زمان و تو اون سن راهی سفری شد تا امروز افتخاری باشه برای ما فارسی زبانان ( اما خودمونیم‌ اون سفر کجا و این گردشگری کجا!؟ )

    امیدوارم شما عزیزانم با فرصت سفری به مصر در زندگی‌ در آینده نزدیک روبرو بشید و خاطراتی شیرین رو تجربه کنید

    تجربه من از مصر، کشوری کاملا آرام بود! و ظاهراً تمام اون مناقشات مربوط به همون میدان تحریر هستش

    پاینده و سربلند باشید

    سهراب

  3. خوش قلم نوشته است: 

    سلام سهراب جان
    فکر می کنم هیچ کس نباشه که آرزوی رفتن به مصر رو نداشته باشه! اهرام مصر مکان های پر رمز و رازی هستند. عکس های زیبای اهرام گویای این حقیقت هستند. باز هم آفرین به دست توانگر بشر که چنین شاهکارهایی رو هزاران سال پیش خلق کرده.
    جالب ترین عکس این سفرنامه شترسواری آقا سهراب بود بعد از فتح قاهره. تا باشه از این سفرا.

    درود

    ممنون از تو دوست عزیز و همسفر همیشگی این سفرنامه ها

    مصر کشوریست غنی از تاریخ و بسیار زیبا با رود نیل زندگی بخش که همیشه به این کشور حیات بخشیده

    امید دارم بازدید از مصر قسمت شما جاودانه‌ها هم در آینده نزدیک بشه

    ممنون از همراهی همیشگیت

    سهراب

  4. Azita نوشته است: 

    سلام خدمت اقا سهراب،احتمالا من را به خاطر ندارید،همسفر استرالیا وخواننده همیشگی سایت شما هستم .تنها مصر رفتید به ما هم خبر میدادید می امدیم .
    همیشه شاد و موفق باشید.
    پارسا به عمو سهراب سلام میرسونه.

    درود

    دلم برای پارسا جون یه ذره شده ( همین الان یه بوس آبدار ازلپای نازش از طرف من بگیرید تو رو خدا!)

    باور کنید شما عزیزان با این خبر گرفتن‌های همیشگیتان من رو شرمنده می‌کنید از صمیم قلب ازتون ممنونم

    خدمت آزیتا خانوم عزیز عرض ادب دارم و در مورد سفر مصر باید بگم این سفر تور نبود و یک سفر که قسمت شد به تنهایی جهت آشنایی با مسیر برم که امید خدا اگر در آینده روابط ۲ کشور خوب بشه بزرگترین افتخارم این خواهد بود که شما عزیزانم را به چنین کشور‌های پر خاطره ای ببرم

    تور استرالیا براستی خاطره انگیز بود و مطالب جناب دولت آبادی یادگاری خوبیست برای همه ما اما قشنگ‌ ترین و ماندگار‌ترین خاطرات شما عزیزان جاودانه‌های این مرز و بوم هستید

    این کلبه به شما صمیمی‌‌ها افتخار می‌کند

    سهراب

  5. مرضیه نوشته است: 

    سلام لطفا قوانین مرتبط با حفظ و نگهداری میراث فرهنگی و جرایم میراث فرهنگی مصر رو برام ایمیل کنید چطوری به قانون مرتبط با میراث فرهنگی مصر دسترسی پیدا می کنم

    مرضیه

    درود

    تشکر از توجهتون به سایت

    تمام قوانین و اطلاعات مطمئنا در اینترنت موجود می‌باشد دوست عزیز

    سر بلند باشید

    سهراب