میدان ونیز بابنای با شکوه ویکتور امانویل دوم در دور دست
تاریخ رم با افسانه شروع میشود.انیید، یکی از بازماندگان شهر تروا در آن جنگ افسانهای، به سرزمین ایتالیای امروزی میآید.نوادگانش رموس و رمولوس، بنا به دستور پادشاهی که پسران را میکشته، به آب افکنده میشوند و از قضا، توسط مادهگرگی پرستاری و بزرگ میشوند. و بعدها این دو تن، شهر رم را بر روی هفت تپه نزدیک به رود تیبر بنیان میگذارند. این افسانه، خالی از حقیقت هم نیست. بنیانگذاران شهر رم، مردمانی غیر از ساکنان بومی سرزمین ایتالیا بودند که امروزه قوم و تمدن شان به نام اتروسکانی شناخته میشود. آن طور که محققان حدس میزنند، کسانی از بابل یا الهام گرفته از تمدن بابل بودند که به رم آمدند و شهرنشینی را به آن سرزمین آوردند.
کلسیوم اثر جاودانه ای به قدمت ۲۰۰۰ سال
تاریخ رم، سه دوره آغازین و جمهوری، امپراتوری، و افول و سقوط امپراتوری را شامل میشود.سنای رم، مجلسی که به تقلید از یونانیها برپا شده بود، بازیگر ثابت هر سه دوره بود. در ابتدا، پس از منازعات فراوان، اختلاف طبقاتی بین اشراف و تودههای زیردست برداشته شد و جمهوری شکل گرفت.
نشان اصلی شناسایی قدرت سنای روم حروف اختصاری (اس . پی . کیو . آر) بوده است که به معنای سنا و مردم رم است رمیها به خاطر ارتش منظم شان توانستند قلمرو خود را از دشتهای پیرامون رم (موسوم به لاتیوم، یعنی سرزمین مردم لاتین) به کل ایتالیا گسترش بدهند (۲۳۸ قم). بعد نوبت تسلط بر دریای مدیترانه بود.رمیها بر سر تصرف جزیره سیسیل با دولت کارتاژ درگیر شدند و بعد از سه جنگ بزرگ، عاقبت در (۱۴۹قم) دولت کارتاژ که روزی بر تمامی ساحل دریای مدیترانه، از سیسیل تا اسپانیا تا آفریقا حکومت میکرد، به کلی نابود شد.یونان هم در (۱۲۹ قم) به دست رمیها افتاد.
طاق پیروزی کنستانتین و نمای کلسیوم ( استادیوم گلادیاتور ها ) در دور دست
امپراتوری شکل گرفته بود. با ظهور چهره قدرتمندی به نام ژولیوس سزار، اختلافات داخلی تمام شد و جایگاه امپراتور به عنوان بالاترین قدرت و مظهر اراده رم شکل گرفت.در دوره طلایی (۲۷ قم تا ۱۹۲ م) آنها به همسایگی امپراتوری ایران رسیدند و رم از شهری آجری به شهری از مرمر تبدیل شد.تمام ادیبان و فیلسوفان مهم رم در این دوره زندگی میکردند و اکثر داستانهای رم باستان، مربوط به این دوران است.پادشاهی کومودوس پایان عصر طلایی بود.
بعد از او، دیگر هیچ چیز مثل قبل نبود. سرداران کشور را چند پاره کردند و اختلافات بین هواداران مسیح و کافران به کیش جدید هم به این چندپارگی افزود.کنستانتین، تنها امپراتور بزرگ پس از عصر طلایی، کشور را متحد کرد، مسیحیت را آئین رسمی اعلام کرد و شهر کنستانتینوپل (استانبول) را به عنوان پایتخت جدید ساخت (۳۳۶ م). با این کار البته میراث رم تا قرنها بعد در امپراتوری بیزانس حفظ شد، اما در واقع کنستانتین به شهر رمولوس خیانت کرد.
خیابان با صفای ونتو با ساختمان های با شکوه و رستورانهای به یاد ماندنی اش
فلورانس جاودانه ( امان ازسرما و بارون)
با مرگ او، امپراتوری به دو بخش غربی و شرقی تقسیم شد (۳۹۵م). فاصله این دو پاره امپراتوری، مدام با هم بیشتر میشد. دیگر نه رم شرقی تاب مقابله با امپراتوری ایران را داشت و نه رم غربی میتوانست مانع از هجوم هونها و وندالها و گوتها و سایر اقوام بیابانگرد بشود.
آتیلا در(۴۴۴ م) رسما برای حمله نکردن به رم از امپراتوران غرامت میگرفت. اوضاع در داخل امپراتوری از این هم عجیبتر بود. یکی از آخرین امپراتورها، خودش هم از این که به مرگ طبیعی میمیرد و هیچ کس علیهاش توطئه نکرده در تعجب بود.آخرین امپراتور رم، پسربچهای به نام رمولوس اگوستوس بود. ادووآکر، پسر ادکون، وزیر ایتالیا با تهاجم به رم، به سادگی او را از پادشاهی خلع کرد (۴۷۶ م) و پایان امپراتوری رم را اعلام کرد. او دستور داد از آن به بعد، آن سرزمین را ایتالیا بخوانند.
پله های اسپانیایی (پاتوقی برای نظاره گرها)
رم در کنار رودخانه تِوِره و در نزدیکی دریای مدیترانه قرار گرفته است. کشور واتیکان در درون شهر رم قرار گرفته است.در سال ۲۰۰۷ رم به عنوان یازدهمین مکان بازدیدشده در جهان، سومین در اروپا و اولین در ایتالیا توسط گردشگران شناخته شد.از استودیوهای معروف و تاریخی فیلم در رم چینهچیتا است و بقایای کولوسئوم، آمفیتئاتر معروف رومی نیز در همین شهر است.
محله زیبای تراستاوره ( محله قدیمی شهر جایی دنج)
واتیکان دولتشهری مستقل است که در درون شهر رم در کشور ایتالیا جای دارد. واتیکان محل اقامت پاپ، رهبر کاتولیکهای جهان و مرکز کلیسای کاتولیک است. واتیکان با مساحتی در حدود ۴۴ هکتار، کوچکترین کشور دنیا و با جمعیتی در حدود ۸۰۰ نفر، کمجمعیتترین کشور مستقل دنیا محسوب میشود.واتیکان از سریر مقدس که نام حوزهٔ اسقفنشین این شهر است، متفاوت است. واتیکان دولتشهری مستقل است که در سال ۱۹۲۹ با توافق مقامات سریر مقدس و بنیتو موسولینی نخستوزیر ایتالیا بنیان نهاده شد، اما قدمت سریر مقدس به اوان پیدایش مسیحیت میرسد. سریر مقدس عالیترین اسقفنشین کلیسای کاتولیک و حکومت مرکزی کلیساهای کاتولیک به شمار میرود و در جامعهٔ بینالمللی یک واحد مستقل واجد حاکمیت به شمار میرود که موضوع حقوق بینالملل است و در بسیاری از کشورها سفارتخانه و در بسیاری از سازمانهای بینالمللی عضویت دارد. سفرای این کشور و نمایندگان پاپ نیز به طور رسمی نماینده و سفیر سریر مقدس نامیده میشوند و نه دولتشهر واتیکان. همچنین مصوبات واتیکان به زبان ایتالیایی منتشر میشود اما اسناد رسمی سریر مقدس به زبان لاتین است. این دو واحد حتی گذرنامههای متفاوتی نیز صادر میکنند. سریر مقدس گذرنامههای دیپلماتیک و خدماتی را صادر میکند و واتیکان گذرنامههای عادی.
کلیسای سن پیر بزرگترین کلیسای جهان است و در واتیکان قرار دارد.شهر واتیکان - کوچکترین کشور مستقل جهان - در ۱۱ فوریه ۱۹۲۹ طبق معاهده لاترن تأسیس شد.این عهدنامه بین «موسولینی» رئیس وقت دولت ایتالیا و پیپسی (papacy) - دفتر پاپ بالاترین قدرت کلیسای کاتولیک رم - پس از سالها مجادله منعقد شد. در سال ۱۹۸۴ با کنکوردا (concordat) - پیمان پاپ و دولت - عهدنامه جدیدی جایگزین شد. این عهدنامه جدید مانند عهدنامه قبلی، استقلال کامل کلیسای کاتولیک را در داخل شهر واتیکان به رسمیت میشناسد.واتیکان دارای چند گروه و هسته امنیتی است، یکی گارد امنیتی سوییس که نیروی ارتش آن به صورت داوطلبانه از میان شهروندان سوئیسی تشکیل شدهاست و دیگری «corpo della Gendarmeria» که نه تنها به عنوان نیروی ارتش منطقه واتیکان محسوب میشوند بلکه به عنوان محافظان شخصی پاپ نیز انجام وظیفه میکنند.همچنین واحدی به نام «پلیس واتیکان» نیز وجود دارد. شهر واتیکان دارای زندان نیست، اما در ساختمان پلیس واتیکان سه سلول وجود دارد.
واتیکان که کوچکترین ایالت خودمختار اروپایی محسوب میشود، بر روی تپهای به همین نام در شمال غرب شهر بزرگ رم واقع شده و گرداگرد آن را دیواری احاطه کردهاست تا شهر و به خصوص پاپ اعظم را از خطر حملات خارجی محافظت کند.
واتیکان کوچکترین منطقه خودمختار و مستقل در جهان به شمار میرود و کل آن تنها ۶/۱۰۸ آکر است آب و هوای مدیترانهای تابستانهای گرم و خشک و زمستانهایی بارانی را برای آن به ارمغان میآورد و مانند شهر رم درجه دمای آن متغیر است. مه و بخار پراکنده در هوای شهر که ناشی از فواره بزرگ و عظیمالجثه سینت پیتر باسیلیکا است نیز موجب رطوبت هوا و پراکنش دائمی قطرات آب در هوا میشود.[۶] این شهر کوچک اما مقتدر، تمامی نیازهای خود را برآورده میکند و دارای اداره پست، آتشنشانی، نیروهای پلیس، ایستگاه راه آهن، شبکههای نیروی برق، رستورانها، بانک و شبکه انحصاری اینترنتی است.
از سال ۱۹۸۱ میلادی، دربار واتیکان برای خاتمهدادن به حدس و گمانها در مورد میزان ثروت و درآمد کلیسا، حسابهای مالی خود را منتشر میکند.بانک واتیکان در سده ۱۹ میلادی تأسیس شد، اما فعالیت خود را در شکل کنونی و تحت نام فعلی «مؤسسه آثار مذهبی» از سال ۱۹۴۲ میلادی، آغاز کرد.واتیکان هیچ فرودگاهی ندارد و تنها یک باند هلیکوپتر دارد.خطوط راهآهن ایتالیا به ایستگاه سینت پیترز متصل میشود و بسیاری از زائران از آن استفاده میکنند. خطوط متروی آن نیز در مدت ۱۰ دقیقه شهر را طی میکند.در واتیکان از سیستم تلفن و پست انحصاری و کاملاً مستقل استفاده میشود و خطوط اینترنتی آن نیز در دسترس همهاست.واتیکان دارای کتابخانه و مجموعههای ارزشمند موزه است.ز ابزارهای تبلیغاتی واتیکان میتوان به رادیو واتیکان و تلویزیون واتیکان و همچنین وبگاههای مختلف اینترنتی و شبکههای اجتماعی وابسته به دربار واتیکان اشاره کرد.
نشریه رومانو (Romano) که به صورت روزانه در ایتالیا و به صورت هفتگی در انگلستان، اسپانیا، آلمان و فرانسه و ماهیانه در لهستان چاپ میشود، از سوی یک شرکت خصوصی تحت نظارت افراد غیر روحانی کاتولیک منتشر میشود، اما اطلاعات رسمی و اداری آن تحت کنترل دربار واتیکان است. در این نشریه مقالات و نوشتههای رسمی که اطلاعات کلیسا را در بردارد باعنوان «Actapostlica sedis» درج میشود.ین کشور کم جمعیتترین کشور جهان بوده و دارای حدود ۱۰۰۰ نفر جمعیت میباشد.
تقریباً کل جمعیت ۱۰۰۰ نفری واتیکان از جامعه روحانیت هستند و درون محوطه محصور شده آن زندگی میکنند. تمام ساکنان این شهر شامل رجال و مقامات عالیرتبه، کشیشها، راهبهها و گارد امنیتی سوییسی، کاتولیک هستند.[نیازمند منبع] در واقع شهر مرکز روحانیت و مذهب رم محسوب میشود.علاوه بر آن حدود ۳٬۰۰۰ کارگر در شهر فعالیت دارند که خارج از حصار آن زندگی میکنند.زبان رسمی مردم این شهر لاتین است، اما ایتالیایی و به طور بسیار محدودی از دیگر زبانها نیز استفاده میشود. زبان اصلی گارد امنیتی آلمانی است[نیازمند منبع] و در شبکه اینترنتی آن از زبانهای آلمانی، فرانسه، اسپانیایی، انگلیسی و پرتغالی استفاده میشود.ازم بذکر است که کشور واتیکان در تعیین بسیاری از موارد فرهنگی و سیاسی جهان مسیحیّت نقش مهمی را ایفا مینماید و سالانه تعداد زیادی از مردم از این کشور بازدید مینمایند. از این جهت بصورت تخصّصی از طریق درآمد جهانگردان مذهبی سالیانه مقدار زیادی درآمد وارد این کشور میگردد.شهر واتیکان به خودی خود از تاریخ فرهنگی قابلتوجهی برخوردار است. ساختمانهایی چون سنت پیتر بازیلیکا و نمازخانه ی سیستین از زیباترین آثار هنری جهان است و آثار ارزشمندی از هنرمندان بزرگ تاریخ چون میکل آنژ و بوتیچلی را در خود جای دادهاست.کتابخانه بزرگ شهر و مجموعههای ارزشمند موزه آن حاوی اطلاعات تاریخی شگرفی است که به لحاظ علمی و فرهنگی بسیار باارزشند.در سال ۱۹۸۴ سازمان جهانی یونسکو، شهر واتیکان را در فهرست مناطق تاریخی خود ثبت کرد و تنها نمونهای است که در آن کل یک کشور بهعنوان اثری تاریخی ثبت میشود.آنچه جالب توجهاست، حضور چشمگیر مردان در شهر است زیرا ساکنان اصلی آن را مردان تشکیل میدهند و جمعیتی کثیر از آنها در واتیکان دیده میشوند.حضور گردشگران و زائران به زندگی روزانه شهر تنوع خاصی میبخشد و دیدار پاپ اعظم در مراسم عشای ربانی و نیز آیین مذهبی و جشنها برای آنها بسیار جالب است.
کلیسای سن پیر (به ایتالیایی: Basilica di San Pietro in Vaticano) کلیسایی در مجاورت واتیکان در رم واقع شده است که نزدیک به ۲۰۰ هزار متر مربع وسعت دارد و حجاریها و مجسمههای بالای سقف آن اثر میکل آنژ هنرمند مشهور ایتالیایی است.(بزرگترین کلیسای جهان)[۱] شخص سن پیرو یکی از حواریون مسیح بودهاست و مقبره او در وسط محوطه داخلی این کلیسا قرار دارد و سایر پاپها از جمله پاپ ژان پل دوم هم که چند سال پیش فوت کرد نیز در زیرزمین این کلیسای بزرگ و مجلل دفن شدهاند.نکته جالب اینکه نقشه هوایی ساختمانهای کلیسای سن پیرو به شکل یک کلید طراحی شده که نماد کلید بهشت محسوب میشود و مجسمههای حواریون مسیح نیز به شکل نیم دایرهای در اطراف در ورودی این کلیسا نصب شدهاست.
بنای کلیسای سن پیرو در رم به مدت یک سدهٔ تمام در دست ساخت بود. ابتدا در دورهٔ رنسانس با طرح برامانته (۱۵۰۶)، سپس با طرح تازه میکل آنژ (۱۵۴۶) به صورت پلان متمرکز و ایستا ساخته شد. پاپ توسعهٔ کلیسا را به کارلو مادرنو (۱۶۰۷) واگذار نمود. او سه بلوک را به صحن کلیسا افزود و نقشه را از تقارن محوری تبدیل نمود. سپس با ساخت یک نمای کشیده با سنتوری بر فراز ورودی که مورد انتقاد فراوان هم قرار گرفت چشم از جهان فرو بست. سرانجام تکمیل کار بر عهدهٔ جووانی برنینی (۱۶۲۳) گذارده شد و یکی از شاهکارهای معماری شهری باروک پدید آمد. وی با برپایی یک سایه بان بزرگ «خیمه مقدس» در زیر گنبد که دارای چهار ستون مارپیچ مرمرین بود تندیس چهار فرشته را بر بر فراز آنها نهاد.«سریر قدیس پطرس» بخش زیادی از زندگی پربار برنینی را به خود اختصاص داد، این نماد تجسمی از آمیزش پیکرتراشی با معماری همراه با نقاشی و نورپردازی است و نمایانگر پیروزی مسیحیت بر جهان میباشد. طراحی میدان شکوهمند روبروی کلیسای سن پیرو به گونهای ظریف و موثر از پهنای نمای ساختمان (مادرنو) میکاهد و کلیسا با دو یال ذوزنقهای همگرا به میدان بیضی شکل که با دو ردیف دوتایی ستون به شیوهٔ توسکان ساخته شده، ستون بزرگی را که از مصر آورده شده در مرکز و فوارههای ساخت مادرنو را در دو کانون خود قرار داد. بدین سان برنینی ساختمان دورهٔ رنسانس که بصورت منفرد و مستقل ایستاده بود را به طرح گسترده در پیوند با محیط پیرامونی و معماری پویای باروک تبدیل میسازد.
شاهکار مجسمه سازی در دنیا (سوگ مریم ) توسط استاد میکلانژ
نظر در “رم شهر خاطره ها :نوروز ۹۲ ( قسمت دوم)”
سه شنبه ۲۰ فروردین ۱۳۹۲ در ۲:۱۵ بعد از ظهر
درود
دوست عزیز همیشه به سفر . این در مورد شما آرزوی خوبی هستش میدونید چرا؟ چون سفر شما نشان دهنده ی اینه که کارو کاسبی خوبه … امیدوارم همیشه پایدار و سلامت باشید .
سفرنامه ی زیبایی بود اطلاعات جامعی دادید . و در ضمن کلاه هم بهتون میاد ولی مواظب باشید . نه کسی سرتون بذاره و نه کسی از سرتون برداره …همیشه خودتون اینکارو بکنید (شوخی) . عکسهابسیار زیبا ست . و این عکسها روزی به شما یادآوری خاطرات کار و مردمی که هریک برای شما خاطره ای باقی گذارده را بیاد شما می آورد . و این بسیار جالبه چون هرکسی نمیتونه خاطرات کار خودش را به این واضحی حفظ کنه . ونیز را که دیدم واقعا رویایی ست و رم زیبا را هم تا حدی دیدم هرجند که کوتاه بود …مونده پاریس برم که امسال امیدوارم این مهم زندگی من انجام بشه . و برام جالبه که اگر بتوانم بروم که احتمالا تنها بدون تور خواهم رفت اطلاعات شما کمک زیادی بمن خواهد کرد. وقتی زمانش که احتمالا مرداد است بیاید حتما باهاتون تماس میگیرم که از اطلاعات شما بهره بگیرم .
شاد و سلامت باشید و همیشه در کنار آنهایی باشید که دوستشان دارید (آمین)
سیما
درود
با تشکر از همراهی همیشگیت با اهالی این پاتوق سیما جان
هنوز منتظر سفرنامه این سفر هستم که یکی از دوستان قولش رو داده ( مطالب جسته و گریخته اطلاعاتی است در مورد مکانهای بازدید شده بود)
در مورد کلاه و مسایل حواشی اون هم ممنون از تذکرت
امیدوارم دسترسی به سفرنامهها در سایت روز به روز بهتر بشه تا شما عزیزانم راحت تر به مطلب مورد نظرتان دسترسی پیدا کنید ( یادمان نرود پیشرفت لازمه اش همین انتقاد هاست)
ممنون از توجهت به سایت خودت
سهراب