سفر به استان لرستان کهن مرز و بوم ایران (اردی بهشت ۹۲)
این سفر به لطف هم سفرهای پر شور و حال بسیار خوش گذشت ، طبیعت بی نظیر استان لرستان ، دوستی هایی که صمیمانه در این تور شکل گرفتند به راستی حس و حال همه همسفران مثل طبیعت سبز بود و پر از انرژی
(هتل زیبای زاگرس بر روی تپه چغا مشرف بر شهر: بروجرد)
این سفر را پیشکش به هموطنان لر مردمی ساده و بی آلایش میکنم
(هتل با صفای کاوه :ساوه)
با تشکر ویژه ازعکسهای زیبای تقدیم شده به سایت توسط لیلا رجب زادکان هنرمند عکاس
(امیدوارم به زودی یکی از همسفران عزیزم خاطرات این سفر بیاد ماندنی را در این سایت منعکس کند)
(صرف یک استکان چای داغ هر جا دور هم باشیم میچسبه!)
استان لرستان یکی از استانهای غربی ایران است. این استان ۲۸٫۲۹۴ کیلومتر مربع مساحت و بیش از یک میلیون و هفتصد و پنجاه و چهار هزار نفر جمعیت دارد این استان سیزدهمین استان ایران از نظر جمعیت میباشد و یکی از استانهای پرجمعیت ایران به شمار میرود.خرمآباد مرکز استان است.
(هتل با صفای کاوه :ساوه)
طبق آمار سال ۱۳۸۵، خرمآباد بیستمین شهر بزرگ کشور است. لرستان سرزمینی کوهستانی است و غیر از چند دشت محدود، سراسر آن را کوههای زاگرس پوشاندهاست. اشترانکوه با ۴۱۵۰ متر ارتفاع بلندترین نقطه استان واقع در شهرستان ازنا و پست ترین نقطه آن در جنوبی ترین ناحیه استان واقع شده و حدود ۵۰۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد. بر اساس یافتههای باستان شناسی این منطقه یکی ازنخستین سکونتگاههای قدیمی بشر است و مفرغ لرستان از شهرت باستانشناسی زیادی برخوردار است.
(مسجد عتیق بروجرد) معماری این بنا دنیایی گفتنی دارد
لرستان تنها استان ایران است که به دلیل اهمیت فوق العاده تاریخی یکی از ۴ بخش اصلی موزه ملی ایران را به خود اختصاص دادهاست. این ۴ بخش اصلی عبارتند از پیش از تاریخ، تاریخی و لرستان، دوران اسلامی، مهر و سکه. استان لرستان سومین استان پر آب کشور است و ۱۲ درصد آبهای کشور را در اختیار دارد.
لر طایفهای از ایرانیان چادرنشین است. لر و یا لور نام عشیرتی است بزرگ از عشایر کرد. گروهی از اکراد در کوههای میان اصفهان و خوزستان و این نواحی بدیشان شناخته آید و بلاد لر خوانند و هم لرستان و لور گویند
حمدالله مستوفی میگوید در زبدة التواریخ آمدهاست:
در ذکر مقام لران و سبب وقوع اسم لری برایشان یاد کرده شدند که وقوع اسم لر بدان قوم بوجهی گویند از آنکه در ولایت مارود دیهی است آن را کرد میخوانند و درآن حدود دربندی آن را به زبان لری کوک اکر خوانند ودر آن دربند موضعی است که لر خوانند چون اصل ایشان از آن موضع خواسته ایشان را لر خوانند. وجه دوم آن است که به زبان لری کوه پردرخت را لِر گویند و بسبب ثقالت راء کسره ٔ لام با ضمه کردند و لر گفتند و وجه سوم اینکه این طایفه از نسل شخصی اند که او لر نام داشته و قول اول درست تر مینماید.
(مسجد بازار :بروجرد)
پیش از رسیدن قوم ماد ساکنان لرستان اقوامی مانند کاسیها، الیپیها، لولوبیان و عیلامیها، بودند. لرستان به عنوان بخشی از سرزمین ایران شاهد مهاجرت قبایل آریایی بودهاست. قوم ماد به غرب ایران کنونی از جمله مناطق لرستان کنونی کوچ کردهاند. مادها پس از ورود به زاگرس اقوام ساکن آنجا یعنی کاسیها، الیپیها، لولوبیان و عیلامیها و دیگر اقوام آسیایی را در خود حل کردند و زبان ایرانی خود را در منطقه رواج کامل دادند.منطقه لرستان پس از حمله اعراب به ایران، با نامهای گوناگونی چون جبال، لر کوچک، پیشکوه و لرستان فیلی نیز شناخته میشدهاست.
بُروجـِرد از شهرهای قدیمی در غرب ایران است. این شهر مرکز شهرستان بروجرد است و در شمال دشت حاصلخیز سیلاخور قرار گرفتهاست. قلل مرتفع گرّین از مجموعه رشته کوههای زاگرس مانند نواری شمال غربی تا جنوب شرقی آن را در بر گرفتهاند و سرابهای دائمی متعددی که از دامنه این کوهها جاری است در اقتصاد منطقه و توسعه شهر بروجرد نقش اساسی داشتهاند.
(یکی از میدانهای شهر با صفای بروجرد)
شهرهای ملایر و نهاوند در استان همدان، شازند در استان مرکزی و نیز خرمآباد و الشتر در استان لرستان در مجاورت بروجرد قرار دارند از گذشتههای دور، این شهر دارای موقعیت ویژه ارتباطی بودهاست و همین مساله باعث زد و خورد و حوادث تاریخی متعدد در منطقه شدهاست. قرارگیری بر سر شاهراه تهران - خوزستان همچنان یکی از عوامل رونق اقتصادی منطقه به شمار میرود.
(مسجد عتیق بروجرد)
جمعیت شهر بروجرد بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۰ خورشیدی مرکز آمار ایران ۲۴۰،۶۵۴ نفر گزارش شدهاست. به این ترتیب، بروجرد از نظر میزان جمعیت، سی و سومین شهر بزرگ ایران به حساب میآید. علاوه بر رونق کشاورزی و دامپروری در منطقه، شهر بروجرد بطور سنتی یکی از قطبهای داد و ستد در منطقه غرب ایران به حساب میآید و بازار این شهر همچنان بزرگ و پر رونق است.
گرد و کرد در اسامی شهرهای ایرانی به معنای شهر، آبادی و ساخته و اثر هستند. اشکانیان و ساسانیان شهرها را بیشتر با پسوند گرد میساختهاند همانند سوسنگرد، بروگرد و دارابگرد. عدهای نام درست بروجرد را ویروگرد دانستهاند که به معنای شهر و ساخته ویرو شاهزاده اشکانی است. کوهی در غرب بروجرد با نام ولاش نیز یاد آور نام شاهان اشکانی است. اما معتبرترین نوشتهها، بروجرد را پیروزگرد دانستهاند که آن را به فیروز ساسانی منتسب میکند. سعید نفیسی بروجرد را از شهرهای ساسانیان و اصل آن را بروگرد و ساخته از «بر» + «گرد» دانستهاست که به معنای شهری است که گرد است و بر و میوه فراوان دارد. یزدگرد سوم پادشاه ساسانی پس از شکست از اعراب به منطقه بروجرد گریخت و سپاهیانش در آن محل بر + او + گرد آمدند و به این ترتیب نام این محل بَروگرد شد. در کتابهای تاریخی از بروجرد با نامهای گوناگون نام برده شدهاست مانند بَروجرد، فلوجرد، اردکرد، یزدگرد، ولوگرد. روحبخشان در کتاب «جغرافیای تاریخی بروجرد» بیش از سی مورد از صورتهای مختلف نام این شهر را به تفصیل ذکر نمودهاست. امروزه بروجرد در گویش بروجردی وُوری یرد vūriyerd و در لری خرمآبادی وُروگرد vorūgerd نامیده میشود. بروگرد borūgerd نام روستایی آن و نیز نام به کار رفته در نوشتههای پارسی سره و بروجرد borūjerd نام رسمی این شهر است.
فلک الافلاک دژی به بلندای تاریخ :خرم آباد
در منابع مختلف گاه به شهر بروجرد لقبهایی منتسب شده است. از جمله آنها شهر سبز حضرت سلیمان است که توسط ظل السلطان داده شد. به دلیل اینکه شجاع الدین لر مدتی در این شهر سکونت داشت لقب شهر شجاعان را به آن دادند. همچنین زادگاه فرزانگان از لقبهای دیگر این شهر است. اما لقبی که بیشتر منابع بر آن تصریح دارند دارالسروربه معنای سرای شادمانی است که محمد تقی خان حکیم صفای شهر در فصل بهار را علت آن دانسته است. همچنین لقب دیگری با نام دارالشوکه در پشت سکههای ضرب بروجرد در دوره قاجار دیده شده است
آیت الله العظمی بروجردی:از مراجع تقلید بزرگ شیعه در ایران و جهان در سده چهاردهم هجری قمری
مهرداد اوستا(محمدرضا رحمانی):نویسنده و شاعر معاصر ادبیات فارسی
عبدالحسین زرینکوب:ادیب، تاریخنگار و منتقد ادبی برجسته در ایران معاصر
دریاچه دیدنی کیو:خرم آباد
خُرَمآباد بزرگترین شهر لرنشین، بیست و دومین شهر پرجمعیت ایران و مرکز استان لرستان است. جمعیت خرمآباد طبق سرشماری سال ۱۳۹۰ مرکز آمار ایران ۳۴۸،۲۱۶ نفر بوده است. خرمآباد را در زبان لری خُورمُووه تلفظ میکنند. شهر در ارتفاع ۱۱۴۷،۸ متری از سطح دریا و در میان درههای زاگرس قرار دارد. فاصله خرمآباد تا تهران ۴۹۰ کیلومتر است و به دلیل قرار گرفتن در مسیر تهران - جنوب دارای اهمیت ارتباطی و راهبردی است. آزادراه شماره پنج ایران از این شهر عبور میکند.
در محل کنونی خرمآباد از دوره عیلامیان شهری با نام خایدالو وجود داشته و شهر شاپورخواست به دستور شاپور اول ساسانی بر خرابههای آن و در حدود محل کنونی شهر ساخته شده است. آثار تاریخی به جای مانده نشان میدهد خرمآباد یکی از شهرهای مهم غرب ایران در دوره ساسانیان بوده و فلکالافلاک یا دژشاپورخواست از آثار به جای مانده دوره ساسانیان نماد شهر است. خرمآباد همچنین یکی از پایتختهای هزاراسپیان و آل حسنویه بوده است.
(هتل زیبای زاگرس بر روی تپه چغا مشرف بر شهر: بروجرد)
جاذبههای گردشگری تاریخی و طبیعی متعددی در سطح شهر خرمآباد وجود دارد که از آن جمله میتوان به فلکالافلاک، مناره آجری، پل شکسته، گرداب سنگی، سنگ نبشته، آرامگاه باباطاهر، دریاچه کیو اشاره کرد. به طوری که این شهر برای اولین بار در ایران از سوی دفتر منطقهای سازمان ملل به عنوان یک شهر نمونه گردشگری انتخاب شده است.
شهرداری خرمآباد در سال ۱۳۰۵ تاسیس شده و این شهر پس از جدایی استان لرستان از خوزستان در سال ۱۳۰۴ به عنوان مرکز استان تعیین شد. گویش مردم خرمآباد، لری خرمآبادی است. وضعیت اشتغال در خرمآباد از شرایط مطلوبی برخوردار نیست و نرخ بیکاری در بین سنین ۱۹ تا ۲۴ سال ۳۵٬۵ درصد است.
خرم آباد شهری شهری سر سبز و قدیمی
صنایع و کارخانههای فعال کنونی در شهر عبارتند از پتروشیمی خرمآباد، شرکت پرس ایران و شرکت یخچال سازی بوژان. خرمآباد دارای ده بیمارستان، پنج کتابخانه عمومی، دو سینما، ده هتل، ده پارک درونشهری و شش مرکز آموزش عالی است.
(آثاری از نیاکانمان: همدان)
فَلَکالافلاک یا دژٍ شاپورخواست قلعهای تاریخی در مرکز شهر خرمآباد در استان لرستان است. فلکالافلاک با نام قلعه دوازده برجی هم شناخته میشود. قلعه فلکالافلاک بر فراز تپهای مشرف به شهر خرمآباد و در نزدیکی رودخانه خرمآباد قرار گرفته و چشمگیرترین اثر تاریخی و گردشگری درون شهر خرمآباد است. این بنا مربوط به دورهٔ ساسانیان است
آبشار زندگی بخش گنجنامه
قدمت این قلعه به دوره ساسانیان میرسد. ساسانیان شهری با نام شاپورخواست در حدود منطقه کنونی خرمآباد ساختند که بعدها ویران شد و در حدود سده هفتم هجری خرمآباد فعلی به جای آن بنا گردید. گمان میرود که قلعه فلکالافلاک همان دژ شاپورخواست باشد که در دوره ساسانی کاربرد حکومتی و نظامی داشتهاست. از قرن ششم هجری پس از ساخته شدن شهر جدید خرمآباد این قلعه نیز بنام خرمآباد معروف شد و احتمالاً نام فلکالافلاک در دوره قاجار به آن اطلاق شدهاست
این قلعه به لحاظ موقعیت استراتژیکی خود در قرن چهارم هجری قمری به عنوان مقر حکومت آل حسنویه و گنجور در زمان آل بویه در آمد همچنین خزانه حکومتی خاندان بدر در قرن چهارم هجری و مقر حکومتی اتابکان لر کوچک و والیان لرستان در دوره صفویه تا قاجار و سرانجام پادگان نظامی و زندان سیاسی در دوران پهلوی اول و دوم از مهمترین کاربردهای قلعه در گذشته محسوب میشود.
آرامگاه استاد طب و فلسفه بوعلی: همدان)
بعد از این که شاه عباس صفوی شاهوردیخان را به قتل رساند و حکومت اتابکان لرستان را منقرض کرد، حسین خان را به حکومت لرستان منصوب کرد و به وی لقب والی داد و بدین ترتیب دور جدیدی از حکام محلی در تاریخ به نام والیان لرستان شکل گرفت که آخرین آنها غلامرضا خان والی نام داشت. در این دوران به مرمت زیارتگاهها و ایجاد باغها و تفرجگاهها توجه شد و آثار معماری قابل توجهی چون پل گپ خرمآباد و حمام حسین خانی به یادگار ماندهاست، و مسجد جامع خرمآباد نیز در این دوره به دستور سلطان حسین صفوی تعمیر شدهاست .
پارک سماور :بروجرد
فلکالافلاک در سفرنامهها
سرهنری راولینسون که در سالهای ۱۲۴۹ تا ۱۲۵۵ قمری در ایران به سر میبرده و لرستان را به صورت کامل دیدهاست، ضمن عبور از خرمآباد، قلعه فلکالافلاک را چنین وصف کردهاست: صخره بزرگ و منفردی با محیط تقریبی ۹۰۰ متر قرار دارد. این صخره دارای شیب تندی است و در نزدیکی قلعه آن چشمه آبی جریان دارد. این قلعه خرمآباد است که در قسمت پایین دور تا دور آن دیوار دو لایهای کشیده شده و قصری که بر بالای آن ساخته شده از استحکامات نیرومند برخوردار است. این کاخ که بانی آن ” محمد علی میرزای دولتشاه” است، ساختمان بسیار زیبایی است که در داخل آن استخر (حوض) بزرگی به طول ۶۰ متر و عرض ۴۰ متر قرار دارد که از چشمه آب میگیرد. کاخ و ساختمانهای مجاور آن همگی در داخل قلعه قرار دارند و ضمناً باغی نیز وجود دارد. خرمآباد که سردر پای قلعه و در سمت شمال غربی آن قرار دارد شهر جدید و کوچکی است که جمعیت آن تقریباً ۱۰۰۰ خانوار میباشد. رودخانه کم عمق و عریضی در جنوب شرقی شهر و قلعه که پایتخت اتابکان لر کوچک بوده در جریان است.
جاده همیشه پرازرمز و راز است
در سال ۱۲۵۷ هجری قمری زمانی که بارون دوبد جهانگرد روس از خرمآباد دیدن کرد قلعه را اینگونه توصیف کرد که با شش قبضه توپ از دژ قلعه دفاع میشدهاست، به گفته وی پس از آن که محمد شاه قاجار به سلطنت میرسد بلافاصله دستور میدهد تا بخش اعظم توپهای ولایات مختلف ایران را در پایتخت متمرکز کنند، اما به توپهای قلعه فلکالافلاک که از ایام محمدعلی میرزا در این جا نصب شدهاند دست نمیزند ادموندز در ۷ سپتامبر۱۹۱۷ (میلادی) در یادداشتهای سفر خود در مورد قلعه فلکالافلاک نوشتهاست: کاخ و آنچه مربوط به آن است به صورت تأسف آوری رو به زوال است. سر طویله، سربازخانه و توپخانه آن ویران شدهاست. حیاط کاخ که یک استخر مربع شکل در آن قرار دارد به آن خرابی نیست ولی وضع خوبی هم ندارد. یک ردیف اتاق که در شرق حیاط قرار دارند قبلاً دیوانخانه بودهاست یعنی جایی که حکمران مینشست
مقبره با حس و حال عارفانه بابا طاهر : همدان
نظر در “سفر به استان لرستان کهن مرز و بوم ایران (اردی بهشت ۹۲)”
دوشنبه ۶ خرداد ۱۳۹۲ در ۹:۲۸ قبل از ظهر
از آقای خوش طینت برای این سفر بیاد ماندنی واز لیلا جان برای عکسهای خاطره انگیزش سپاسگزارم
درود
دلتنگ شما خانواده عزیزم هستم از صمیم قلب ، بسیار خوش حالم کردید که به این کلبه سری زدید، امیدوارم از این به بعد بیشتر از این نظرات شما خانواده دوست داشتنیم رو شاهد باشم
به امید سفر هایی پر خاطره تر در آینده نزدیک با شما همیشگی ها
( ای کاش خاطرات سفر رو بروی سایت منعکس میکردید)
سهراب
چهارشنبه ۸ خرداد ۱۳۹۲ در ۹:۰۹ بعد از ظهر
سلام
إز این که لیلا خانم زحمت کشید عکس ها را در سایت قراردادند تشکر می کنم
مرسی خدمت تمام هم سفرها ولیدر خوبم أن اقای سهراب عزیز سلام میگم أمید ارم باز هم با هم باشیم
زواریان
درود
عرض ادب خدمت جناب زواریان عزیزم و خانواده گرامی
تشکر بسیار جهت انعکاس دیدگاهتان در سایت خودتون
به لطف محبتهای شما عزیزانم سفر بسیار خوبی داشتیم امید دارم بزودی چنین سفری رو باز هم تجربه کنیم
دلتنگ تک تک شما خانواده خوبم هستم
دوستان دارم برای همیشه
سهراب
پنجشنبه ۹ خرداد ۱۳۹۲ در ۳:۱۲ بعد از ظهر
با تشکر از آقای خوش طینت و لیلا جان برای تجدید خاطرات شیرین سفر شیرین لرستان.
درود
خوش آمدی به سایت خودت هانیه جان
امیدوارم باز هم فرصت تجربه چنین سفرهای پر خاطره ای پیش بیاد
سهراب
جمعه ۱۰ خرداد ۱۳۹۲ در ۱۱:۵۳ قبل از ظهر
بإ سلام چرا إز خانواده اقای خسر وانی پور هیچ خبری نیست تصمیم داشتم عکس براتون بفرس تم که نه خط تلفن جواب داد.
نه أی میل فعال بود. خلاصه برای بعظی إز دوست أن که ایمیل خودشون رادادند عکس شؤون را إرسال کردم. خلاصه اگر عکس خواستید ایمیل بدهییدتابفرستم.
زواریان
درود
با تشکر از شما جناب زواریان عزیزم خیلی خوش حالم که به سایت خودتون علاقه نشون میدید از خانواده جناب خسروانی پور متاسفانه هیچ خبری ندارم
ادرس من در قسمت تماس با من هست
منتظر دیدن عکسهای زیبایتان هستم
sohrabkhoshtinat@yahoo.com
sohrabkhoshtinat@gmail.com
شاد و بر قرار باشید
سهراب